تکنولوژی اتاق عمل از رشتههای پیراپزشکی است که در آن دانشجویان علاوهبر آشنایی با جدیدترین فناوریهای جراحی تخصصی و فوق تخصصی، با نحوه مراقبت از بیمار پیشاز جراحی، حین عمل و پساز آن آشنا میشوند. این رشته در گروه تجربی طرفداران زیادی دارد اما پیشاز انتخاب آن باید با شرایط تحصیلی و بازار کاری که دارد آشنا شوید. در ادامه هر اطلاعاتی که لازم دارید در اختیارتان قرار میگیرد پس تا انتهای متن همراه ما باشید.
رشته دانشگاهی تکنولوژی اتاق عمل چیست؟
آشنایی با رشته تکنولوژی اتاق عمل این امکان را به شما میدهد تا با اطلاعات کافی برای انتخاب آن تصمیم بگیرید. این رشته که با عنوان کارشناسی پیوسته اتاق عمل نیز شناخته میشود، از زیرمجموعههای علوم پزشکی است و دانشجویان آن جزء کادر پزشکی هستند. حضور فارغالتحصیلان این رشته در اتاق عمل بسیار ضروری و کمکرسان است.
داوطلبان این رشته باید در کنکور تجربی شرکت کنند و رتبه قبولی بهدست بیاورند. دانشجویان میتوانند در مقاطع کاردانی و کارشناسی به تحصیل دراین رشته بپردازند و پساز فارغالتحصیلی، در مراکز درمانی استخدام شوند. شرایط استخدامی بازار کار خوبی برای این رشته از پیراپزشکی فراهم کرده است.
در معرفی رشته تکنولوژی اتاق عمل باید با وظایفی که برعهده فارغالتحصیلان آن قرار میگیرد نیز آشنا شوید. فارغالتحصیلان این رشته که با عنوان تکنولوژیست یا تکنسین شناخته میشوند از روشهای جدید جراحی مطلع هستند و بهعنوان دستیار جراح در اتاق عمل حاضر میشوند.
این دسته افراد باید توانایی انجام کار تیمی داشته باشند و با انگیزه بالا به بیماران کمک کنند. دانشجویی که قصد انتخاب رشته تکنسین اتاق عمل را دارد باید بداند که قرار است بهعنوان یک نیروی متعهد، آگاه، کارآمد و توانا به بیماران کمک کند و همیشه به همه جزئیات توجه داشته باشد تا هیچ مشکلی برای بیماران پیش نیاید.
شرح وظایف و مسئولیتها در رشته تکنولوژی اتاق عمل
تکنولوژیست باید اتاق عمل را آماده کند و به استریل کردن وسایل موجود در آن، بهخصوص ابزارهای جراحی بپردازد. از دیگر وظایف تکنسین باید به اداره اتاق عمل، بررسی عملکرد تجهیزات پیشاز جراحی، مطالعه پرونده بیمار و آگاهسازی او از شرایط جراحی اشاره کرد. تکنسین همچنین باید محل جراحی را ضد عفونی کند تا از بروز هرگونه عفونت جلوگیری شود.
وظایف فارغالتحصیلان رشته تکنولوژی اتاق عمل به اینجا ختم نمیشود بلکه این کارشناسان باید با نحوه مراقبت از بیمار آشنا باشند. از آنجاییکه تکنسینها همواره با کادر پزشکی ازجمله پزشکان، پرستاران، هوشبران و همچنین بیماران در ارتباط هستند باید صبر و تحمل بالایی داشته باشند و بتوانند بهصورت تیمی کار کنند.
این موارد وظایف کلی تکنسین بهشمار میآیند اما نقش این کارشناس در اتاق عمل چیست؟ وظایف تکنولوژیست در اتاق عمل را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- تکنولوژیست جراحی اسکراب: وقتی تکنسین در نقش جراحی اسکراب ظاهر شود، بهعبارتی عضو استریل تیم جراحی بهشمار میآید. این کارشناس باید به استریلکردن محیط و تجهیزات اتاق عمل بپردازد و از طرف دیگر بهعنوان دستیار استریل جراح، فعالیت کند. تکنولوژیست جراحی اسکراب نقش مهمی در سرعتعمل پزشک و موفقیتآموز بودن جراحی ایفا میکند.
- تکنولوژیست جراحی سیرکولر: این تکنسین باید محیط غیراستریل را برای جراحی آماده کند و تجهیزات لازم را به دست جراح برساند. تکنولوژیست جراحی سیرکولر با هماهنگی و پشتیبانی از تیم، نقش تسهیلکنندهای در اتاق عمل دارد و باید محیطی امن با تجهیزات کافی برای کادر پزشکی مهیا کند.
- دستیار اول جراح: وقتی تکنسین بهعنوان دستیار اول جراح فعالیت کند، وظایف مهمی برعهده دارد که از آنها میتوان به برش بافتها، خونگیری، کلمپ کردن و بخیه زدن بافتها تحت نظارت مستقیم جراح اشاره کرد.
چگونه تکنسین اتاق عمل شویم؟
مهمترین شرایط پذیرش در کنکور کارشناسی تکنولوژی اتاق عمل، داشتن معدل بالا و کسب رتبه قبولی در آزمون سراسری رشته تجربی است. اگر با توجه به رتبهای که کسب کردید امکان انتخاب این رشته وجود داشت، باید آن را در فرم انتخاب رشته وارد کنید و منتظر اعلام نتایج بمانید.
رتبه رشته اتاق عمل در سال گذشته بین 11000 تا 31000 بود. هرچه رتبه شما کمتر باشد شانس قبولیتان در دانشگاههای برتر کشور افزایش پیدا میکند. همچنین باید بدانید دانشگاهها سهمیه استانی میدهند. پس با انتخاب دانشگاهی در استان خود تا جایی که امکان دارد، شانس پذیرش را افزایش دهید.
با به پایان رسیدن مقطع کاردانی میتوانید بهعنوان تکنسین اتاق عمل کار خود را شروع کنید. البته درصورتیکه میخواهید با مهارت بیشتری وارد این حرفه شوید بهتر است تا کارشناسی ادامه دهید. در این زمان بهعنوان یک تکنولوژیست ماهر شناخته خواهید شد. در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز گرایشهای تخصصی و مرتبط وجود دارد و درصورت تمایل میتوانید تحصیل خود را در این مقاطع ادامه دهید.
شرایط ادامه تحصیل در تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد تکنولوژی اتاق عمل)
تقاضا برای کسب مهارت بیشتر درزمینه تکنولوژیست اتاق عمل باعث شد تا این رشته در مقطع کارشناسی ارشد نیز ارائه شود. داوطلبان رشتههای پیراپزشکی که موفق به دریافت لیسانس شدهاند باید دفترچه آزمون کارشناسی ارشد را مطالعه کنند تا ببیند چه رشتههایی برای آزمون تکنولوژی اتاق عمل مجاز هستند.
بهطور کلی معمولا فارغالتحصیلان کارشناسی رشته اتاق عمل، پرستاری و هوشبری میتوانند در این آزمون شرکت کنند. البته ممکن است این شرایط تغییر کند، پس باید پیشاز هر اقدامی بابت مجاز بودن رشته خود مطمئن شوید.
دروس رشته اتاق عمل؛ تکنولوژیست باید چه مباحثی را پاس کند؟
حال که میدانید رشته اتاق عمل چیست؟ و این کارشناس چه وظایفی دارد احتمالا این سوال را بپرسید که رشته اتاق عمل چند ترم است؟ در این باره باید گفت اگر قصد تحصیل در دوره کارشناسی را دارید، بین 4 تا 5 سال طول میکشد. این یعنی باید 8 ترم درس بخوانید. دوره ارشد نیز 2 سال طول میکشد و 4 ترم است.
سوال مهم دیگری که در این زمان مطرح میشود این است که رشته اتاق عمل چند واحد است؟ دراینخصوص نیز باید گفت دانشجویان در دوره کارشناسی باید حدود 130 واحد عملی، تخصصی و عمومی پاس کنند. برخی از این دروس عبارتاند از:
- تشریح
- آسیبشناسی و بافتشناسی
- روش تحقیق در اتاق عمل
- داروشناسی
- اصطلاحات پزشکی
- زبان تخصصی
- بهداشت روان در اتاق عمل
- ایمونولوژی
- تکنولوژی اتاق عمل زنان و اورولوژی (ادراری – تناسلی) و مراقبت های آن
- بیوشیمی
- فیزیولوژی
- باکتریولوژی و انگل شناسی
- خون شناسی و انتقال خون
- فیزیک پزشکی و الکتریسیته و رباتیم و کاربرد آن در اتاق عمل
- روانشناسی عمومی
- بهداشت در اتاق عمل
- آشنایی با وسایل و تجهیزات اتاق عمل
- تکنولوژی اتاق عمل – گوارش و غدد و مراقبت های آن
- آشنایی با کلیات تصاویر رادیولوژی رایج در اتاق عمل
- اخلاق حرفه ای در اتاق عمل
- تکنولوژی اتاق عمل اعصاب و مراقبت های آن
- روش های احیای قلبی ریوی و اصول مراقبت های آن
- تکنولوژی اتاق عمل اطفال و نوزادان و مراقبت های آن
- اصول استیریلیزاسیون و ضدعفونی
- اصول و فنون عملکرد فرد سیار و اسکراب
- آشنایی با بیماری های داخلی و مراقبت های آن
- تکنولوژی اتاق عمل در اورژانس، تروما و بحران ها و حوادث غیرمترقبه و مراقبت های آن
- مدیریت در اتاق عمل
- اصول و فنون مهارت های بالینی
- تکنولوژی اتاق عمل ترمیمی، پلاستیک، پوست و سوختگی و مراقبت های آن
شرایط مهاجرت برای فارغالتحصیلان رشته تکنولوژی اتاق عمل؛ آیا مهاجرت با این رشته راحت است؟
بسیاری از افراد بهدلیل تمایل به مهاجرت رشته اتاق عمل را انتخاب میکنند. اما سوال اینجاست که آیا پساز سپری کردن مدت تحصیل رشته تکنولوژی اتاق عمل، میتوان بهراحتی به کشوری پیشرفته مهاجرت کرد؟ از آنجایی که برخی کشورها به تکنسینهای متخصص نیاز دارند میتوان به دریافت ویزا امیدوار بود. اما متقاضیان باید شرایط و مدارک لازم را داشته باشند.
انتخاب کشور مقصد تاثیر زیادی در افزایش شانس دریافت ویزا دارد. درواقع متقاضی باید تحقیق کند که کدام کشورها به تکنولوژیست نیاز دارند. بهطور کلی تکنسینها برای مهاجرت باید از شرایط زیر بهرهمند باشند:
- معادلسازی مدرک
- تسلط به زبان انگلیسی یا زبان کشور مقصد و کسب نمره قابل قبول در آزمون
- دریافت پیشنهاد شغلی از مرکز درمانی در کشور مقصد (جاب آفر)
- بهرهمندی از تمکن مالی
- داشتن سابقه کار
بازار کار رشته تکنولوژی اتاق عمل؛ امکان کسب درآمد بالا وجود دارد؟
تکنولوژیست اتاق عمل وظایف مهمی برعهده دارد و حضور آن در اتاق عمل تاثیر زیادی روی موفقیت جراحی میگذارد. حقوق رشته اتاق عمل بهطور مستقیم به مرکز و منطقهای که در آن فعالیت میکند بستگی دارد. ضمن اینکه تکنولوژیست میتواند در مراکز زیر، بهشرط جذب نیرو فعالیت کند:
- بیمارستانهای دولتی
- بیمارستانهای خصوصی
- واحدهای جراحی سیار
- درمانگاه
- رادیولوژی
- اندوسکوپی
- ریکاوری
- اورژانس
- مراکز لیزر تراپی
- کلینیکها
- مراکز جراحی سرپایی
نقاط قوت رشته تکنولوژی اتاق عمل؛ بررسی مزایای تکنولوژیست بودن
آشنایی با نقاط قوت و مزایای رشته اتاق عمل به شما قدرت تصمیمگیری برای ورود به این شاخه از پیراپزشکی را میدهد. از مهمترین مزایای تحصیل در این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازار کار تکنولوژیستها خوب است و میتوانند در مراکز درمانی مختلف فعالیت کنند.
- میزان درآمد تکنسینهای اتاق عمل در ایران مناسب است و با توجه به مواردی مانند سابقه کار، میزان مهارت، منطقه فعالیت و دولتی یا خصوصی بودن مرکز درمانی مشخص میشود.
- فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در مقاطع ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند یا به کشوری دیگر مهاجرت کنند.
نقاط ضعف رشته تکنولوژی اتاق عمل؛ بررسی معایب تکنولوژیست بودن
تکنولوژیست بودن نیز مانند بسیاری از مشاغل سختیهای خود را دارد. از معایب رشته اتاق عمل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این رشته تا حدودی رو به اشباع است و این موضوع میتواند روی فرصتهای شغلی تاثیر بگذارد.
- تکنولوژیستها باید ساعت طولانی ایستاده بمانند. این موضوع علاوهبر خستگی احتمال بروز مشکلات ستون فقرات را افزایش میدهد.
- این افراد مدام با صحنههای دلخراش روبهرو میشوند که روی روحیه آنها تاثیر میگذارد.
- حضور در اتاق عمل، بهدلیل تماس با خون و ترشحات عفونی احتمال ابتلا به بیماریهای واگیردار را افزایش میدهد.
توانایی های لازم برای تکنولوژی اتاق عمل؛ متقاضی باید چه شرایطی داشته باشد؟
یک تکنسین وقتی میتواند به وظایف خود عمل کند که شرایط جسمانی خوبی داشته باشد و حتی اگر جراحی خیلی طول کشید، همچنان با انرژی کنار تیم بماند و به آنها کمک کند. ضمن اینکه تکنولوژیستها مدام با خون روبهرو هستند و نباید روحیه لطیفی داشته باشند.
پیشنهاد ویرایشگر نت باز 360: مهندسی بیوتکنولوژی چیست و چطور میتوان وارد این رشته شد؟
جمعبندی
رشته تکنولوژی اتاق عمل با هدف تربیت نیرو انسانی متعهد، توانا و کارآمد ایجاد شد. تکنولوژیستها باید قدرت جسمانی بالایی داشته باشند تا از پس مسئولیتهای خود برآیند. از این مسئولیتها میتوان به آمادهسازی تجهیزات، آمادهسازی اتاق عمل، استریل کردن محیط و ابزارها، بررسی شرایط بیمار و کمک به بیمار قبل، حین و پساز جراحی اشاره کرد. این رشته آینده شغلی خوبی دارد و درآمد آن برای زندگی در ایران مناسب است. البته دانشجویان و فارغالتحصیلان میتوانند بهدنبال مهاجرت نیز باشند.