سکسکه زیاد نشانه چیست و چطور رفع میشود؟ اگر خیلی سریع غذا بخورید یا نوشابه گازدار بنوشید، ممکن است سکسکه بهصورت تصادفی رخ دهد. اما برخی شرایط پزشکی، داروها و جراحیهای خاص نیز در بروز این وضعیت دخیل هستند.
اگر سکسه برای روزها و هفتهها بهطور مداوم اتفاق بیفتد و از حالت عادی خارج شود، برای خلاصشدن از آن باید بهدنبال پیداکردن علت اصلی باشید که گاهی نیاز به درمانهای پزشکی دارد.
منظور از سکسکه چیست؟
آیا به این فکر کردهاید که سکسه چه مکانیسمی دارد؟ اصلا چرا این وضعیت رخ میدهد؟ سکسکه (Hiccups) نتیجه اسپاسمهای مکرر دیافراگم است که بهدنبال بستهشدن ناگهانی تارهای صوتی ایجاد میشود.
در فرایند تنفس، دیافراگم در نقش عضلهای که قفسه سینه را از حفره شکمی جدا میکند، وظیفه مهمی بر عهده دارد. هنگام دم این عضله به طرف پایین حرکت میکند و موقع بازدم به سمت بالا میرود.
در اثر یک انقباض ناگهانی در دیافراگم، گلوت یا همان فضای بین تارهای صوتی؛ خیلی سریع بسته خواهد شد و صدای خاصی را ایجاد میکند. تمام این اتفاقات موجب خروج حجم زیادی هوا از درون ریهها میشود که در نهایت سکسه را بهوجود میآورد.
انقباضهای دیافراگم یک امر طبیعی هستند اما سکسه نوعی اختلال در این روند بهشمار میرود که برای شما مزاحمت ایجاد میکند. ازاینرو تکرار آن باعث میشود تا افراد بهدنبال این باشند که بدانند سکسکه زیاد نشانه چیست و آیا برای آنها خطرآفرین است یا خیر؟
انواع مختلف سکسکه کدام است؟
برای ارائه پاسخ دقیقتری برای اینکه سکسکه زیاد نشانه چیست، باید انواع مختلف این عارضه را بهطور کامل بررسی کرد. بسته به اینکه سکسه چقدر طول میکشد آن را در گروههایی مانند گذرا، مداوم یا مقاوم جایگذاری میکنند.
وضعیت گذرا یعنی اینکه اسپاسم عضلانی دیافراگم بین چند ثانیه تا چند دقیقه ادامه دارد اما سکسکه مداوم گاهی بیش از 48 ساعت به طول میانجامد. ازسویدیگر افرادی که دچار سکسههای مقاوم میشوند، بیش از یک ماه در این وضعیت باقی میمانند.
چنانچه فردی دچار سکسکه مکرر و مقاوم شود که برای مدتزمان زیادی قطع نمیشود، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کند تا درصورت نیاز تحت آزمایشها و مراقبتهای درمانی قرار بگیرد.
علت سکسکه چیست؟
سکسکه زمانی پیش میآید که اعصاب مرتبط با انقباض دیافراگم تحریک میشود. این اعصاب با نامهای واگ و فرنیک شناخته میشوند که مسیرهایی با نام قوس رفلکس را تشکیل میدهند. قوسهای رفلکس بهصورت غیرارادی برخی از حرکات بدن ازجمله تنفس، ضربان قلب و هضم غذا را مدیریت میکنند که ما کنترل آگاهانهای روی آنها نداریم.
حال اگر اعصابی که دیافراگم را تحتکنترل دارد، به هر دلیلی تحریک شود؛ یک انقباض ناگهانی را ایجاد میکند که نتیجه آن سکسکه خواهد بود. با توجه به اینکه سکسکه گذرا یا مداوم باشد، میتوان دلایل مختلفی را برای بروز هرکدام در نظر گرفت.
دلایل بروز سکسکه گذرا
برای پاسخ به اینکه سکسکه زیاد نشانه چیست و به چه دلیل اتفاق میفتد، باید سبک زندگی خود را بررسی کنید. در اغلب موارد، دلیل مشخصی برای چندین سکسکه تصادفی در طول روز وجود ندارد، اما برخی از محرکها میتوانند در این امر دخالت داشته باشند که عبارتاند از:
- غذاخوردن سریع یا بیش از حد
- خوردن غذاهای خیلی تند
- استفاده از خوراکیهای بسیار گرم یا سرد
- بلعیدن حجم زیادی هوا
- استفاده از نوشیدنیهای گازدار
- کشیدن دخانیات
- نوشیدن الکل
علت سکسکههای مداوم و مقاوم
اگر به مدت طولانی دیافراگم منقبض شود و سکسکههای شما ادامهدار باشد، آن وقت پرسیدن این سوال که سکسکه علامت چیست و چرا قطع نمیشود؟ منجر به بیان دلایل جدیتری خواهد شد. بیماریهای مختلف پزشکی که باید دراینباره مورد توجه قرار داد شامل موارد زیر هستند:
- بیماریهای دستگاه گوارش: افرادی که زیاد دچار رفلاکس معده یا مشکلاتی مانند گاستریت میشوند، بیشتر در معرض بروز سکسکه قرار میگیرند.
- سکته قلبی: با توجه به اینکه تحریک اعصاب در قفسه سینه باعث سکسکههای مداوم میشود و اندامهایی مانند دیافراگم، مری و قلب را درگیر میکند، در برخی مواقع سکسکه طولانی مدت یکی از نشانههای حمله قلبی بهشمار میرود. اگر این وضعیت با علائم دیگری همچون تنگی نفس همراه باشد باید فرد هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کند.
- مشکلات اعصاب مرکزی: گروهی از بیماریهایی که سیستم عصبی مرکزی را تحتتاثیر قرار میدهند، از سری عوامل ایجاد انقباضهای ناگهانی دیافراگم هستند. برخی از این مشکلات شامل سکته مغزی، پارکینسون و اماس است.
- بیماریهای ریوی: اگر شما به عارضههای ریوی همچون ذاتالریه، آمبولی یا پلورزی مبتلا شوید، آن وقت در جواب اینکه سکسکه زیاد نشانه چیست باید به ارتباط این بیماریها با بروز سکسکه توجه کنید.
- سرطان و تومور: ابتلا به سرطان پانکراس، مری و ایجاد تومورهای مدیاستن نیز در این زمینه تاثیرگذار هستند.
- اختلال در متابولیسم: افرادی با علائم بیماری هیپوکلسمی یا اورمی که موجب ایجاد اختلال در متابولیسم و سیستم عصبی میشوند، معمولا سکسکههای مداوم را تجربه میکنند.
- عفونت: از دیگر عواملی که باعث بروز سکسکههای مکرر و مقاوم میشود، باید به برخی از عفونتها مانند زونا، هرپس سیمپلکس و آنفولانزا اشاره کرد.
علاوهبر بیماریهای مختلف، وضعیتهای خاص پزشکی مانند بیهوشی عمومی و برخی از داروها نیز میتوانند عامل سکسکه طولانیمدت باشند. بنزودیازپینها با دوز پایین، آگونیستهای دوپامین، گروهی از داروهای شیمیدرمانی، آزیترومایسین و دگزامتازون ازجمله داروهایی هستند که در بروز سکسکه نقش دارند.
عوارض سکسکه کردن چیست؟
حال که دانستید سکسکه زیاد نشانه چیست و چه انواعی دارد، باید درباره عوارض این اختلال نیز اطلاعات مورد نیاز را بهدست آورید. بهطور کلی اغلب افراد در طول زندگی خود بارها دچار سکسکههای گذرا میشوند که هیچگونه عوارضی ندارد و بهصورت خودبهخودی برطرف میشود.
در مقابل زمانی که سکسکهها طولانی و مداوم باشند، این سوال پیش میآید که عوارض سکسکه اگر درمان نشوند چیست؟ باید گفت در این این صورت فرد دچار مشکلات حادتری میشود و فعالیتهای روزمره او تحتتاثیر قرار میگیرد.
افرادی که با سکسکههای مقاوم روبهرو میشوند، معمولا برای بلع، صحبتکردن و تنفس عادی مشکل دارند. ادامه این روند به ایجاد اختلال در خواب و کاهش وزن منجر خواهد شد که شما را دچار خستگی بیش از حد میکند.
آزمایشها و روشهای تشخیص علت سکسکه
بعد از پیبردن به اینکه سکسکه زیاد نشانه چیست و چه بیماریهایی ممکن است باعث بروز آن شوند، نوبت به این میرسد که با راههای تشخیص اختلال نیز بهطور کامل آشنا شوید.
اگر فقط چند دقیقه سکسکه کنید و بهسرعت قطع شود، لازم نیست با دکتر تماس بگیرید، اما سکسکهای که بیش از 2 روز طول میکشد نیاز به بررسی دقیق دارد. درصورت مراجعه به پزشک، اقداماتی انجام میشود که عبارتاند از:
- درخصوص سابقه پزشکی و عملهایی که در گذشته انجام دادهاید باید پاسخ دهید
- پرسش درباره داروهایی که درحالحاضر مصرف میکنید
- اطلاع از علائمی که دارید
- معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام میشود
پزشک با انجام بررسیهای مورد نیاز بهدنبال پیداکردن علت زمینهای سکسکه است، اگر وجود یک بیماری جدی برای شما تشخیص داده شود، در این صورت باید آزمایشها و تستهای دیگری را پشت سر بگذارید که شامل موارد زیر هستند:
- آزمایش خون
- سیتیاسکن از شکم
- رادیولوژی از قفسه سینه
- آندوسکوپی
- نوار قلب
- انجام MRI مغزی
درمان سکسکه چگونه است؟
نهتنها این مسئله مهم است که بدانید سکسکه زیاد نشانه چیست، بلکه باید پس از آگاهی کامل، در پی یافتن راهحل مناسب برای رفع سکسکه باشید. درحالحاضر روشهای متعددی برای درمان این مشکل مورد استفاده قرار میگیرد.
راهکارهایی برای برطرفکردن سکسکه موقت
راه های درمان سکسکه چیست؟ چندین راه ساده برای کسانی که میخواهند سکسکههای کوتاه و موقت را درمان کنند، وجود دارد. هدف از اجرای چنین روشهایی، قطع قوس رفلکسی است که انقباضات مکرر دیافراگم را ایجاد میکند.
بهطور کلی، این فعالیتها فقط برای حملات سکسکه گذرا موثر هستند و تاثیر چندانی روی ازبینبردن سکسکههای مداوم ندارند. مهمترین کارهایی که میتوان در نظر گرفت عبارتاند از:
- با نوشیدن یک لیوان آب میتوان سکسه را متوقف کرد
- انجام کارهایی مثل کمپرس سرد و ماساژدادن سینوسها در تحریک عصب واگ و جلوگیری از سکسکه موثر است
- حرکتهای تنفسی همچون دمیدن در یک کیسه کاغذی، نگهداشتن نفس و سرفهکردن نیز در متوقفشدن سکسکه تاثیر دارند
در کنار تمامی مواردی که بیان شد، برخی روشهای طبیعی بهکار میرود که نتیجه تجربههای فردی هستند و پایه علمی چندانی ندارند. این روشها شامل غرغرهکردن آب، کشیدن محکم زبان و گاز گرفتن لیمو میشود.
ازطرفی برخی از افراد معتقد هستند که طب سوزنی نیز یکی از راهکارهای مناسب برای برطرفکردن سکسکه است، اما درحالحاضر دادههای زیادی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.
روشهای درمان سکسکه مداوم
ازآنجاییکه در پاسخ به این سوال که سکسکه زیاد نشانه چیست، چندین بیماری مانند مشکلات قلبی، ریوی، گوارشی و عصبی مطرح شد؛ افرادی که چنین تشخیصی برای آنها داده میشود باید درمان را با حساسیت بیشتری دنبال کنند.
برای سکسکههای مداوم و طولانی، به افراد توصیه میشود تا قبل از جستوجوی گزینههای درمانی درباره مشکل خود با یک متخصص مشورت کنید. درمان سکسکه مزمن به کارهایی فرارتر از تمرینهای تنفسی و نوشیدن یک لیوان آب نیاز دارد.
اگر سکسکههای مداوم نشاندهنده یک بیماری باشند، پزشکان بعد از تشخیص مشکل اصلی از روشهای درمانی مناسب همچون تجویز دارو استفاده میکنند. معمولا با درمان علت زمینهای، سکسه نیز رفع میشود.
سایر درمانهایی که پزشک پیشنهاد میکند شامل بلوک عصبی یا هیپنوتیزم میشود. هدف از انجام این روشها، کاهش تحریکپذیری عصب عضلاتی است که در تنفس نقش دارد و همچنین کمک به رفع استرس خواهد بود.
اکثر درمانهای دارویی برای سکسههای مکرر و مقاوم بین 7 تا 10 روز ادامه پیدا میکند. اگر دارو تاثیری نداشته باشد، ممکن است پزشک روشهای جراحی را به بیمار پیشنهاد دهد.
عملهایی که با کاشت یک دستگاه برای تحریک الکتریکی عصب واگ انجام میشود، نمونهای از جراجیهای مورد استفاده برای درمان سکسکه است. علاوهبر این، پزشکان برای سکسکههایی که به سایر روشهای درمانی پاسخ مناسب نمیدهند، جراحی عصب فرنیک را تجویز میکنند.
داروهایی برای درمان فوری سکسکه
تعدادی از داروهای احتمالی که پزشک برای درمان سریعتر سکسکه تجویز میکند شامل موارد زیر است:
- کلرپرومازین
- داروهایی که باعث کاهش اسید معده میشوند
- متوکلوپرامید
- گاباپنتین
- باکلوفن
چنانچه پزشک در جواب سوال شما مبنیبر اینکه سکسکه زیاد نشانه چیست و به چه علت ایجاد شده؟ به داروهایی اشاره کند که برای یک بیماری خاص مصرف میکنید، طبق صلاحدید دکتر باید مصرف این داروها قطع شود و از درمانهای جایگزین استفاده کنید.
دقت: نت باز 360 صرفا بهمعرفی داروهایی برای رفع سکسکه پرداخته و هیچگونه توصیه پزشکی، تجویز دارویی یا تبلیغ محصول ندارد؛ مسئولیت هرگونه عوارض ناشی از مصرف خودسرانه این داروها بدون مشورت با پزشک، به عهده مصرفکننده بوده و نت باز 360 در این زمینه مسئولیتی نمیپذیرد.
پیشنهاد ویرایشگر نت باز 360: تاثیر شگفتانگیز قرص گلوکوفاژ برای تنبلی تخمدان
جمعبندی
سکسکه زیاد نشانه چیست و به چه دلایلی ایجاد میشود؟ اینها سوالاتی هستند که امکان دارد به ذهن هر کسی که با این اختلال مواجه شده، خطور کند. سکسه نوعی اسپاسم عضلانی است که وضعیتهای ساده مانند خوردن سریع غذا تا دلایل پیچیدهتری همچون بیماریهای عصبی و ریوی در بروز آن دخالت دارند.
براساس اینکه مدتزمان سکسکه چقدر است، این اختلال را به انواع گذرا و مداوم تقسیم میکنند. حالتهای گذرا سریع رفع میشود و روشهای درمانی سادهای دارد اما سکسکه مداوم گاهی اوقات نشانه یک بیماری جدی خواهد بود.